Almennyttige projekter
Almennyttige projekter, der har fået LAG-milder
FMK/Bittenhus
Indstilling: 200.000 kr. Naturskolen Trente Mølle vil i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune udvikle et Kystakademi ved Bittenhus, der er beliggende ved Nakkebølle Fjord. Målet er at understøtte at den forsatte udvikling af friluftsliv- og outdooraktiviteter i området går hånd i hånd med naturindsigt og hensynsfuld benyttelse af områdets natur. Der dyrkes friluftsaktiviteter langs de fynske kyster som aldrig før. Man får støtte til etablering af et blåt støttepunkt. Projektet indgår som 1 af 3 ben i et større projekt om et center for kystnatur og friluftsliv. Her får man midler til at bygge omklædning med toiletter, grejdepot og kajakhotel og etablere et værested, hvor man kan sidde under halvtag, nyde en forfriskning og måske falde i snak med andre brugere af Øhavets natur.
SkulpTur5762
Indstilling: 80.350 kr. SkulpTUR 5762 er et kunstprojekt, der bygger bro mellem kunsten, kulturlivet, lokalsamfundet og unges identitet og selvforståelse. Stien, der fører fra Ulbølle til Vester Skerninge og igen fra den østlige ende af Vester Skerninge til den vestlige ende af Ollerup, binder store dele af 5762-området sammen. Det er en rute som både lokalsamfundet og turister bruger. Her skal elever fra de ældste klassetrin fra Vestermarkskolen og Vester Skerninge Friskole arbejde sammen med kunstnere om at lave træskulpturer, der skal opsættes langs de gang- og cykelstier, der går igennem lokalområdet mellem de to skoler i området. Der sigtes mod at lave 8-10 skulpturer. Man vil tillige skabe en særlig formidling af ruten via en videoproduktion og en række podcasts.
Grundejerforeningen Fællesskabet Haastrup
Indstilling: 300.000 kr. I 2018 lykkedes det at redde Håstrup Bjerge for tilplantning med juletræer og dermed at bevare det som et naturområde. Håstrup Bjerge fremstår i dag som en naturperle og drives af Naturstyrelsen. Bjergene indeholder et unikt plante-, svampe- og dyreliv og huser bl.a. Fyens sidste bestand at Violetrandet lldfugl (det er en sommerfugl), ligesom den meget sjældne Edderkoppeurt vokser i området. I 2020 opkøbtes et ældre hus på Dyndbæksgyden 16. Det var en del af handlen, at huset skulle ryddes, og pladsen bruges til offentligheden, og at pladsen skulle hedde - Gunnars Plads. Grunden ligger op til det nu offentlige område, Haastrup Bjerge. Huset er nedrevet, hvilket giver mulighed for at anlægge en shelterplads. Pladsen indrettes med tilgængelighed for handicappede og mulighed for udeundervisning og formidling prioriteres højt.
FMK, Bittenhus
Indstilling: 400.000 kr. Naturskolen Trente Mølle vil i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune udvikle et Kystakademi ved Bittenhus, der er beliggende ved Nakkebølle Fjord. Målet er at understøtte at den forsatte udvikling af friluftsliv- og outdooraktiviteter i området går hånd i hånd med naturindsigt og hensynsfuld benyttelse af områdets natur. Der dyrkes friluftsaktiviteter langs de fynske kyster som aldrig før. Det betyder også, at behovet for at få at oplyse/oplære fremtidens naturbrugere er stort. Man får midler til at etablere en del af projektet, nemlig en ny undervisningsbygning, der skal sikre komfortable rammer for introduktion, undervisning, fordybelse og samlingssted for de grupper, der bruger den sydfynske kystnatur og Bittenhus i særdeleshed. Målgrupper tænkes fx at omfatte lærere, pædagoger og studerende fra de videregående uddannelser, der ønsker at bruge kystnært friluftsliv og marin natur i deres fremtidige virke, mennesker der skal have instruktøruddannelse, besøgende lejrskoler der skal have aktive undervisningsforløb og blive klogere på Øhavets natur, og borgere der enten på egen hånd eller via deres foreninger ønsker at få information og inspiration.
Naturstyrelsen Fyn, Outdoorcenter Lærkedal
Indstilling: 300.000 kr. Der er nedsat en planlægningsgruppe med repræsentanter for Trente Mølle, Faaborg-Midtfyn Kommune, Broby Lokalråd, Broby Sportsefterskole og Naturstyrelsen Fyn for at udarbejde et skitseprojekt til et nyt og mere tidssvarende center på Lærkedal. Det overordnede formål med skitseprojektet er at skabe et outdoorcenter, hvor især større grupper som børnehaver og skoleklasser men også andre besøgende kan få naturformidling og afprøve overnatning i naturen under simple former. Lærkedal omfatter 53 ha bestående af en mosaik af åbne bakker og skovholme og med adgang hele døgnet og hele året. Der er på stedet en gul vandrerute og en disc golfbane. Lærkedal har derfor har unikke rammer til at blive et grønt støttepunkt for naturformidling i en tid, hvor der er meget fokus på blå støttepunkter ved havet. Der er stor efterspørgsel efter de helt store shelterpladser med overnatningsmulighed for mindst én klasse og gerne to klasser. Projektet er nyt og innovativt i forhold til at give yngre børn fra børnehaver mulighed for simpel og tryg overnatning.
Dyreborg Havn
Indstilling: 102.703 kr. Dyreborg Havn er bygget i 1940 og et af havnens særkender er de ydmyge garnhuse og skure til fiskeredskaber, der omkranser havnens moler. Klubhuset på Dyreborg Havn er meget faldefærdigt og skal gennemrenoveres. Det ligger i forlængelse af havnens Sejlerstue, som blev renoveret med støtte fra LAG i 2012. Samtidig med renoveringen af klublokalerne ønsker man at opføre en sauna til brug for havnens gæster. Den valgte sauna kommer til at matche de eksisterende garnhuse.
Pionererne
Indstilling: 78.500 kr. Spejdergruppen Pionererne har haft base i Vejstrup-ådal mellem Vejstrup og Skårup siden gruppens start i 1908.Spejderne har en hytte, der ligger på en lille ø i åen, omkranset af en stor bøgeskov. Der er toiletbygning ved landevejen, en bålhytte med tilhørende shelter i skoven. Området på 3 tønder land anvendes dels til lejrpladser og spejderaktiviteter af mange forskellige spejdergrupper. Udover spejderne, bruger de lokale skoler og børnehaver, hytten og grunden. Hytten bliver i sommerhalvåret tillige brugt som lokaler for Øster-Åby Friskoles forårs-SFO. Området er tillige et yndet sted for vandrere og naturelskere. Shelteret kan bookes via bookenshelter.dk og er meget efterspurgt. For at imødekomme den stigende efterspørgsel af området, vil man nu gerne opsætte et madpakkehus i stil med dem, der er sat op andre steder langs Øhavsstien. Ansøger anfører, at det giver plads til vandrere, institutioner, overnattende gæster og spejdere på samme tid. I forbindelse med madpakkehuset etableres en vandpost, så folk kan få en fyldt deres drikkedunke op på vejen.
Storm Folkegård
Indstilling: 500.000 kr. Foreningen STORM vil skabe fysiske rammer til Storm Folke- & Naturgård, et unikt samlingspunkt i den fredede syd- og østlænge på Stormgaarden i landsbyen Haastrup, som ligger ved foden af Fyns tredjehøjeste punkt, Trebjerg. Ansøger påpeger, at længerne anses som ideelle til formålet, da de bærer på en stærk lokal og national kulturhistorie og samtidig har en unik beliggenhed med adgang direkte til områdets smukke og særegne natur. De mange vandre-, ride- og cykelruter, der snor sig i området, går tæt forbi Stormgaarden, fx Øhavsstien, Østersøruten og Bike Island-ruten. Man vil etablere Storm Folkecafé, hvor kulturarven vækkes til live via indretning med lokalhistorisk møblement fra den lokale folkemindesamling, som har stillet en lang række historiske artefakter til rådighed, Storm Folkesal på knap 140 kvm. til koncerter, festivaler, udstillinger, workshops, mesterlærekurser og Storm Hulen, et større rum fuld af insekter og fisk, udstoppede fugle og dyr og andre fund fra den lokale natur, som bl.a. Sydfyns Naturskole og lokale institutioner og foreninger vil kunne bruge som ramme for naturformidling.
Forum Ferritslev-Rolfsted
Indstilling: 200.000 kr. Ansøgere vil skabe et unikt område omkring Byparken i Ferritslev. Der er udarbejdet en masterplan for byparken, som der arbejdes ud fra. Det skal være et samlingssted for Ferritslev og Rolfsteds borgere samt for turister, og andre der kommer forbi, men det kræver udvikling og nye aktiviteter. Byparken tænkes udvidet med udendørs fitness, legeredskaber, tarzanbane og friluftsscene. Der er allerede tennisbane, basketnet, fodboldmål og bålhytte/shelter.
Destination Fyn
Indstilling: 135.000 kr. Som en del af Bike Island 2020 konceptet vil Destination Fyn opsætte 14 bikestations fordelt på kyststrækningen mellem Nyborg, Svendborg og Faaborg, på lokationer nær cykelruter. En bikestation er en form for miniværksted, hvor cyklisten på tur kan finde det allermest nødvendige udstyr til reparation af cyklen. Herunder værktøj til skift af cykeldæk, unbrako- og skruenøgler i forskellige størrelser, luftkompressor eller pumpe. Det vil være en stor hjælp for især motionister, turister eller familien på cykeltur i deres fritid; som er af den slags cyklister, der typisk ikke selv har værktøj med sig. Det er tanken, at en bikestation altid vil være koblet til en erhvervsaktør, der er ansvarlig for vedligeholdelse og daglig drift, og som desuden kan hjælpe cyklisten med tilgang til postevand, lappegrej og toiletfaciliteter. Lokationen for bikestationen vil således også være et oplagt mål for madpakkespisning, og give mulighed for at handle hos den lokale erhvervsdrivende (fx is, kage, kaffe, cykelslanger, cykelkort), eller få inspiration til andre udflugtsmål, fx hos turistkontoret. På denne måde opnår man en tættere tilknytning mellem cyklister og erhvervsliv og understøtter dermed en turistmæssig og erhvervsmæssig udvikling på Fyn.
Naturturisme I/S, Sinebjerg Markhus
Indstilling: 260.000 kr. Sinebjerg Markhus er det sidste, bevarede markhus på Sydfyn. Det får nu nyt liv som grønt støttepunkt i Geopark Det Sydfynske Øhav for friluftsliv på Horne Land: et sted, hvor både man kan holde rast, få indsigt i lokalområdets natur, kulturhistorie og geologi og inspiration til at bruge området til gå- og cykelture. Markhuset har en kystnær, naturskøn beliggenhed. Huset, dets materialer og byggestil fortæller kultur- og landbohistorie – kan nu få nyt liv til glæde for både lokale og turister. Naturturisme vil tilbageføre markhuset til dets oprindelige stand, så det kan få nyt liv som madpakkehus, rasteplads og formidlingssted til glæde for både turister og beboere i området. Huset indrettes som et madpakkehus med borde og bænke, samt en udstilling med informationstavler, der skal understøtte formidlingen om markhuset og Geopark Det Sydfynske Øhav, med fokus på Horne Lands geologi, natur og kulturhistorie. Der er dannet en foreningen, som har overtaget huset for 1 kr., lejet jorden og de påtager sig vedligehold og projektejerskab efterfølgende.
Ferritslev Fritidshus
Indstilling: 300.000 kr. Ferritslev Fritidshus er organiseret som et spillested/kulturhus og huser rigtigt mange kulturaktiviteter, herunder afholdes en lang række koncerter, som trækker folk både fra lokalmiljøet, men også langvejs fra – der er op mod 15.000 årlige brugere af huset. Således fremhæver ansøger også, at huset er omdrejningspunkt for kulturturisme og et kulturelt fyrtårn for området. For at imødekomme mulighed for at få større koncerter og udvide forretningsområde, vil man gerne udbygge store sal. Man forventer herefter at kunne tiltrække større teaterforestillinger og fx Den Jyske Opera.
Refsvindinge Natur- & Kulturcenter
Indstilling: 50.000 kr. Centrets store naturområde på 5000 m2, hvoraf 1500 m2 er udlagt til et genopretningsvandhul- og vådområde til strandtudser (drives i samarbejde med Københavns Zoo).Man vil gerne udvikle det til et aktivitetsområde, hvor formidling af strandtudser og områdets biodiversitet kan blive lettere tilgængelig for centrets målgrupper. Man vil gerne være med til at skabe dannelse og ny læring for brugerne, som gode benyttere og beskyttere af naturen.
Naturturisme, Geopark Det Sydfynske Øhav
Indstilling: 264.000 kr. I 2018 besluttede de fire sydfynske kommuner at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav med det mål at fremme kendskabet til og udfolde det turistmæssige potentiale, som området besidder i kraft af dets unikke geologiske, naturmæssige og kulturelle arv. Målet er udnævnelse som UNESCO Global Geopark. En UNESCO Geopark skal gøre lokalbefolkningen stolte af deres region og styrke deres tilknytning til området. Nye forretningsområder, som fx geoturisme, understøttes samtidigt med, at der er fokus på områdets geologiske arv. For at blive optaget som en UNESCO Geopark skal området have en udviklingsplan og fungeret som Geopark i nogle år. En forudsætning for overhovedet at blive UNESCO udnævnt, er at en række krav opfyldes. Denne ansøgning er gældende første fase, der vil fokusere på visualisering, herunder udvikling af en masterplan og forankring af denne.
Thurø Ridelaug
Indstilling: 250.000 kr. Mange nyder naturen på øen, og især skovene er et yndet naturområde for gående, hundeluftere, løbere, cyklister, kajakfolk, jægere, botanikere og ryttere. Man ønsker derfor at etablere et egentligt ridesystem i skovene på Thurø. Ridestierne skal også kunne benyttes fx af vandrere og god samfærdsel vil blive formidlet via infotavler og i foldere. En ny disciplin i naturridning er ’trek’. Ansøger ønsker at anlægge træningsbane indenfor disciplinen. Der opsættes bomme, hvortil man kan binde sin hest. Desuden opsættes borde og bænke, der vil komme alle til gode og give mulighed for at forskellige brugere af skoven kan slå sig ned med termokanden, nyde naturen, udsigten over øhavet og få sig en sludder med en børnefamilie eller måske en af rytterne.
Naturturisme I/S, Gåsebjergsand
Indstilling: 250.000 kr. Naturlegepladsen og området omkring Gåsebjergsand i Svanninge Bakker er et populært område for både børnefamilier, turister, friluftsfolk som mountainbikere og løbere og mange andre. Det er en af Danmarks største naturlegepladser. Der søges til bl.a. etablering af et mountainbikeanlæg/bikepark, som vil understøtte disse gæsters aktiviteter og tiltrække endnu flere cykelgæster til området. De nye faciliteter skal fungere som introducerende faciliteter for nybegyndere til mountainbiking og cykling i naturen og klæde erfarne brugere bedre på rent teknisk. Anlægget skal udgøre knudepunktet for cykelaktivitet i naturen i området.
Bådebyggeriet
Indstilling: 250.000 kr. Ansøger vil ombygge det nedlagte bådebyggeri til café, butik og kreativt værksted for kunst- og husflidsarbejde. Ved strandarealet overfor genskabes bådebyggerbroen i projekt ’Blå Dannelse’, som en offentlig tilgængelig fælles aktivitetsbro for joller, kajakker, SUP Boards, snorkel- og krible-krable udstyr for børn. Denne ansøgning er gældende bådeværkstedet, der ombygges i oprindelig arkitektur. Facader og tag renoveres og der tilbygges køkken og toiletter. 7 parkeringspladser indrettes ved eksisterende ind- og udkørsler og træterrasse etableres
Faldsled Beboerforening
Indstilling: 450.000 kr. Ansøger vil skabe en strandpark i Falsled omkring det gamle idrætsanlæg/fodboldbane. Parken skal omfatte boldbane, badehuse, sauna, udendørs bruser, en stor scene, udekøkken, træningsfaciliteter, beachvolley, multibane, handicaptoiletter, handicapvenlig adgang til strand. krolfbane & siddemøbler. Det bærende element i projektet er et stort anlagt promenadedæk i træ, som løber igennem aktivitetsområdet og fortsætter ud i vandet. Denne ansøgning gælder alene promenadedækket.
Café Fabers
Indstilling: 75.038 kr. Café Fabers er en kulturcafé i etableret i de tidligere Fabers Fabrikker i Ryslinge og med midler fra bl.a. LAG SØM. Cafeen åbnede den 1.9. og tanken er, at der skal være åben café i første omgang tre gange om ugen. Caféen åbner med dispensation, idet der er myndighedskrav om et ventilations – og varmegenvindingsanlæg. Under de aktuelle forhold er der kun plads til 30 gæster ad gangen og da man kalkulerer med større kulturarrangementer med op mod 120 deltagere mindst en gang om måneden, er det nødvendigt at få etableret et anlæg
Korinth Kro
Indstilling: 400.000 kr. I anden etape af forvandlingen fra forsømt kro til forsamlingssted vil
man renovere Borgersalen, som bliver mødested for lokale såvel som turister ved
foredrag, fest, foreningsmøder og andre kulturelle arrangementer. Renoveringen
omfatter Borgersal med tilhørende faciliteter, facade, veranda ved salen og 12
sovepladser yderligere.
Ollerup Delingsførere
Indstilling: 100.000 kr. Gymnastikhøjskolen i Ollerup, elevforeningen (der er paraplyorganisation
for ca. 5.000 tidligere elever) samt Bunkersforeningen (der er en
sammenslutning af lokale ildsjæle med formålet at drive et lokalt etableret
museum indrettet i en underjordisk bunker fra 2. verdenskrig) ønsker i
fællesskab at skabe yderligere en aktivitet i tilknytning til bunkersanlægget,
som har mange besøgende hvert år. Bunkersmuseet er
beliggende på Margueritruten i Ollerup, og etablering af en japansk have på
modsatte side af vejen vil være et aktiv for lokalområdet og betyde en
styrkelse af turismen.
Dampskibsbadet
Indstilling: 100.000 kr. I forbindelse med den ny Dampskibsbro ønsker vinterbaderklubben Dampskibsbadet at etablere en sauna til brug for både klubbens medlemmer, men også til turister og lokale borgere. Klubben samler lokalområdet og man tænker, at der vil kunne udbydes en række nye aktiviteter som dameaftner, wellness for kajakroer efter kæntringsøvelser etc. Målet er at skabe en badeklub, hvor der er aktiviteter hele året. Saunaen vil bidrage til herlighedsværdien og rejsende med Helge og besøgende på Hotel Troense vil have endnu en attraktion at besøge. Der har gennem broens historie altid stået små træskure på broen. Flere lokale foreninger har henvendt sig om muligheder for at bruge saunaen, fx ønsker kajakklubben at afholde kurser om hypotermi og genoplivning, sejlklubben vil gerne benytte den på deres klubaftner og Hotel Troense ser også saunaen som et godt tilbud til deres gæster. Projektet støttes tillige med 117.037 fra Svendborgs Kommunes puljen til lokale initiativer.
Tårup Landsbyråd
Indstilling: 57.375 kr. Landsbyernes Spor er en rutegenerator i den allerede eksisterende app Min Landsby. Med udbygningen af appen bliver det muligt at generere klassiske vandre-, løbe- og MTB-ruter, herudover vil man kunne generere ruter efter bestemte temaer. Tårup Landsbyråd får midler til at udvikle generatoren og de vil lave turforslag for området omkring Tårup og der vil så herefter kunne udrulles i resten af landet, herunder fx andre byer i LAG SØMs område – pt. er byerne Herrested, Frørup, Kullerup, Refsvindinge, Sulkendrup, Svindinge, Skellerup, Ulbølle, Haastrup, Kissendrup, Flødstrup og Langtved etableret i Min Landsby. Landdistriktspuljen støtter med den anden halvdel, så det varer ikke længe inden man kan finde gode ruteforslag i appen.
Café Fabers
Indstilling: 150.000 kr.
Der skal liv i de gamle Fabers Fabrikker i Ryslinge. Tanken er at skabe en borgerdrevet kulturcafé/spillested i det tidligere Hal 1, et kulturelt mødested for mange forskellige grupper i byen, lokale borgere, herunder flygtninge og turister. Musik, foredrag, månedlige arrangementer (med entré), og almindelig café. Uden for åbningstiderne vil stedet kunne bruges af lokale foreninger. Ansøger fremhæver, dels at Ryslinge er kendt for kultur, fri- og højskole og at Fabers Fabrikker igennem mere end 100 år skabte mange arbejdspladser. De fleste i Ryslinge har således en relation til den gamle fabrik. Der vil i cafeen være mulighed for at komme en tur tilbage i tiden, idet man vil udstille forskellige effekter fra fabrikkens historie. Cafeen skal drives af frivillige, men forventningen er også, at der kan skabes job til op mod 2 fleksjobbere.
Foreningen Korinth Kro
Indstilling: 300.000 kr.
Foreningen Korinth Kro vil genskabe Korinth Kro. Man vil renovere bygningerne og gentænke kroen som et moderne Korinth Outdoor Hostel med cykelværksted og cykelhotel, udendørs hængekøjehus, udekøkken, vildmarksbad, bålplads og plads til hesten på stedets eget høhotel. Korinth Outdoor Hostel vil tilbyde overnatning i pæne, enkle værelser og udleje lokaler til fest, foreningsbrug, møder, kurser og lignende. Nærheden til naturskønt område og mange forbipasserende (natur)turister fremhæves. Hele projektet er omfattende, derfor er det opdelt i mindre delprojekter. I første omgang handler det om anneksbygningen, som støttes med denne indstilling. Her vil man etablere 30 sovepladser samt toilet-, bade- og opholdsfaciliteter. Udlejningen af disse værelser skal være med til at generere midler til hovedprojektet
Refsvindinge Natur- og Kulturcenter
Indstilling: 100.500 kr.
Foreningen Refsvindinge Natur- og Kulturcenter blev etableret i november 2015, og skal drive et oplevelsescenter, der har til formål at formidle viden og skabe forståelse for natur/kultur. Huset skal rumme mange forskellige gruppe og arrangementer som fx jægerlaug, lystfiskeraktiviteter, strikkeklub, sangforening mv. Der vil være friluftsskabende oplevelsestilbud som fx overnatning i shelters, bålhytte, naturformidling, cykelture med støttepunkter, afmærkede vandreruter etc. I samarbejde med KBH ZOO er et større naturgenopretningsprojekt under udarbejdelse pt. (etablering af sammenhængende vådområder).
Foreningen Egebjerg Bakker MTB-spor
Indstilling: 200.000 kr.
Skovhuggeren – MTB-sporet i Egebjerg Bakker (Hvidkilde Gods), som blev igangsat af Naturturisme I/S og støttet af LAG SØM er blevet en stor succes og vurderes allerede nu, at være et af de bedste spor i Danmark. Foreningen Egebjerg Bakker som formelt driver sporet har større ambitioner. De vil udvide sporet med Danmarks største North Shore anlæg og vildeste rockgarden samt etablere forskellige servicefaciliteter til brugere: vaskeplads for cykler, frostsikret drikkevandspost, småreparationsområde med kompressor og elementært værktøj. Foreningen håber på, at der kan opstår virksomheder i forbindelse med sporet og nævner eksempler som cykeludlejning, teknikkurser, værelsesudlejning og cafévirksomhed. Igen et innovativt projekt, som nok skal sætte Fyn på MTB-landkortet. Ambitionen er stor: at fastslå Sydfyn som et særligt mekka for sporten i Danmark..
Carl Nielsen Legepark
Indstilling: 350.000 kr.
Med udgangspunkt i komponisten Carl Nielsens liv og virke skal der skabes en stor udflugtslegepark, som både fortæller historien om Carl Nielsen og appellerer til oplevelser. Projektet omfatter: Stor tematiseret legeplads, lege- og aktivitetspladser med kunstgræs, basketkurve og mål, pitstop for løbere med udstræknings- og træningsredskaber, friluftsscene med 400 siddepladser, forhal, 3 offentlige toiletter. Legeparken ligger i tilknytning til Skullerodsholm, hvor der er etableret motionscenter, legepladser, mødelokaler, netcafé, squash mv. Ambitiøst projekt, der med Madsby Legepark i Fredericia som forbillede, vil omdanne et areal på 40.000 m2 til fritids- og legepark. Bl.a. SDU ser et stort potentiale for parken og angiver nærheden til Odense som god basis for et højt besøgstal. Målet er 20.000 årlige gæster
Storms Hjørne
Indstilling: 100.000 kr.
Ansøger vil etablere lokalhandel i en tidligere købmandsforretning i Troense. Butikken skal drives af frivillige. Ansøger fremhæver, at der er stor interesse fra lokalsamfundets side for at medvirke, til nu har foreningen 100 medlemmer og de 45 har meldt sig som frivillige. Ansøger fremhæver, at butikken vil sælge et stort udvalg af lokalt producerede varer og bliver dermed også et vindue for småproducenter i området - herunder både fødevarer og kunsthåndværk. På sigt håber foreningen at kunne skabe grobund for at ansætte en deltidsbestyrer. Ansøger understreger vigtigheden i for de små lokalsamfund at have indkøbsmulighed - både i forhold til lokale borgere, men også for at tiltrække turister og nye borgere.
Bøjden Beboerforening
Indstilling: 75.000 kr.
Ansøger vil via aktivitetsbro skabe grobund for mange nye aktiviteter, der udover lokale borgere også vil tiltrække skoleklasser (til naturvejledning), kajakroere, sportsdykkere, gæster og turister. I designet er der indtænkt hylde til fx kajakroere og der vil være ’udbygningsmuligheder’ - fx undervandsbassin til brug ved undervisning mv. Broen laves af lokal smedevirksomhed, der har udviklet designet i samarbejde med Odense Kommune, Udvikling Fyn, EAL m.fl.
Gislev Lokalråd
Indstilling: 400.000 kr.
Gislev Lokalråd vil i Børneskoven skabe et fyrtårn, som bliver et vartegn for byen (og et symbol for fællesskabets formåen) gennem etablering af en stor scene og et madpakkehus, som er bygget op omkring et udsigtstårn. De fremhæver, at der i mange år er der blevet afholdt Gislev Musik Festival med ca. 2000 gæster og omkring 40 lokale bands/musikere og kor, som spænder bredt genre- og aldersmæssigt. Den lokale Egnspilsforening har arrangementer i Børneskoven og disse vil øges de kommende år. Voksne og byens børn har i såvel fritid, som i institutions- og skoleliv, deres færden i Børneskoven - alle aktiviteter scenen vil være med til at øge.
Tåsinge Frugthave
Indstilling: 250.000 kr.
Ansøger vil etablere en plantage med en samling af ca. 450 enestående og uerstattelige historiske frugttræer (Bent Nielsen samling), som pt. står i potter (frivillige har fået podet kviste af alle træerne). Med afsæt i plantage og tilhørende orangeri vil man udvikle oplevelsesprodukter og formidle viden. Oplevelsespakker vil blive udviklet i samarbejde med lokale aktører, restauranter, slottet mv. Ansøger angiver, at frugthaven passer smukt ind i fortællingen om Tåsinges kulturhistorie som et af de allerførste steder i Danmark hvor "kommerciel" frugtavl og -produktion fandt sted. Udover at være oplevelsessted for turister og undervisningssted for unge, skal Tåsinge Frugthave også være stedet hvor man mødes, dele interesser og afholder foredrag og kurser inden for frugtens dyrkning, opbevaring og brug i madlavning, most- og vinproduktion.
Aktivitetsplads Haastrup
Tilsagn: 141.264 kr.
Ansøger vil i forlængelse af eksisterende multibane udskifte udtjente legeredskaber med nye moderne legefaciliteter som pakourbane og rytmeinstrumenter. Ansøger oplyser, at projektet er en del af en overordnet samlet plan (kreativ og social) for Haastrup og at der mangler aktiviteter for børn. Ansøger fremhæver, at byen er ’intakt’ - der er stadig købmand, børnehave, vuggestue, skole, forsamlingshus, ældreboliger og et rigt foreningsliv. Legepladsen ligger i det naturskønne rekreative Haastrup Bypark bag friskolen, hvor der bl.a. er etableret shelters, sø, gangstier og multibane og området bruges flittigt. Turistpotentiale fremhæves og allerede i dag er der mange events, fx Halloween Sydfyn, der tiltrækker knapt 2000 gæster. Der er stor opbakning til projektet fra lokalsamfundet.
Fælles fynsk LAG-projekt: Kystnære opholdspladser i Middelfart, Assens, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg kommuner
Tilsagn: 500.000 kr.
Projektet skal ses som en videreførelse af Naturturismes Blå Støttepunkter Fyn rundt. Der er tale om et samarbejdsprojekt, der involverer alle kommuner i LAG MANKs område, samt Nyborg i LAG SØMs område. Bag projektet står en arbejdsgruppe bestående af de fem involverede kommuner, de fem lokale turistorganisationer samt LAG SØM og LAG MANK. Ansøger fremhæver, at etablering af Blå støttepunkter Fyn rundt – topmoderne naturpladser med shelterfaciliteter langs kysten – åbner muligheder for at dyrke maritimt friluftsliv og naturturisme stort set hele året.
Pladser og faciliteter understøtter mange typer aktiviteter såsom vandring, kajaksejlads, surfing, fiskeri og undervandsjagt, og bidrager dermed til at gøre Fyn til et område, der tiltrækker naturturister fra både ind- og udland såvel som borgere og tilflyttere med interesse for det maritime friluftsliv. Pladserne etableres på private og offentlige arealer i samarbejde med lodsejere, landsbyinteressenter og kommunerne. De vil bestå af shelter, muldtoiletbygning, kajakhus, sauna m.v. Shelterne har 2-9 sovepladser. Der er søgt midler i de to fynske storLAGere og i de involverede kommuner. Projektbudgetter er på 7,5 mio. kr. Udvikling Assens er de formelle ansøgere.
Ryslinge Skulpturpark
Tilsagn: 143.000 kr.
Ryslinge Skulpturpark blev indviet i 1995 og er løbende blevet udviklet. I 1996 tildeltes parken Svend Saabyes Initiativpris. I 2010 blev fonden Ryslinge Skulpturpark dannet, da man fik overdraget jordstykket af Faaborg-Midtfyn kommune, man købte yderligere jord til og der er tinglyst forkøbsret på nabojorden. Området rummer i dag en sø, få stier og diverse skulpturer, men hele den store park er ikke udviklet. Ansøger ønsker at skabe en park med elementer, der inviterer til kreativ udfoldelse for børn og voksne. Aktiviteter i samspil med natur, kunst og individ. Der skal være markerede opholdspladser til små og større aktiviteter med plads til fx teater og koncerter. Projektet er opdelt i 4 delprojekter - hvoraf der søges til delprojekt 2 og 3 i denne ansøgning. De 2 projekter omfatter i hovedtræk stianlæg og beplantning (særligt hjemmehørende arter - fx eg, røn, æbleroser, pil, vild æble, hassel).
Lokalråd for Korinth og Øster Hæsinge
Tilsagn: 100.000 kr.
Projektet er et samarbejde mellem 5 lokalråd i Faaborg-Midtfyn komme. Der er etableret arbejdsgruppe bestående af to repræsentanter fra hvert lokalområde. Man vil brande området for primært at øge bosætning, sekundært tiltrække turister. Man vil få produceret små film, foldere mv. til brug på messer, ejendomsmæglere (landet over), overnatningssteder, restauranter mv. Områdets kvaliteter skal fremhæves og skabe positiv italesættelse. Ansøger fremhæver, at borgerne i området jo netop er troværdige ambassadører, men at man mangler materiale, der kan bruges som ’talerør’ og som udgangspunkt for profileringsindsats: at få nogle af dem, der drømmer om et liv på landet i tale. Der er pt. 180 boliger til salg i området, ansøgers mål er, at projektet vil tiltrække tilflyttere til halvdelen af dem og det vurderes til at udgør en øget bosætning på 138 nye borgere.
Ulbølle Aktive Mødested
Tilsagn: 209.053 kr.
Etablering af rekreativt område på byens centrale plads. Ansøger fremhæver, at Ulbølle er kendt for et aktivt foreningsliv og særligt i foreningslokalerne. Et engagement man ønsker flyttet ud ved at skabe en plads man kan mødes om. Ansøger fremhæver det unikke i projektet - fordi der tilbydes aktiviteter på tværs af aldersgrupper og inddrager flere elementer. Sjove nye elementer: fx hængekøjer, beachvolley og sansehave. Udover pladsens udbud af aktiviteter, vil UAM indbyde til forskellige arrangementer henover året.
Ryslinge Højskole
Tilsagn: 61.830 kr.
Skolen har vokseværk og har fået et 10 mio. kr. fra AP Møller fonden til om- og tilbygning: nyt spisehus, undervisningslokaler og sovesale. Skolens meget smukke og unikke foredragssal står tillige foran en større renovering. I dette projekt søges der specifikt til fresko-malerierne i salen. Ansøger fremhæver, at salen er Fyns ældste og benyttet af foreninger, organisationer, møder, koncerter mv. Skolen fungerer som kulturcentrum i Ryslinge og skolens målsætning er at være regionalt kraftcenter for nye ideer.
Kulturtogt i Det Sydfynske Øhav
Tilsagn: 107.600 kr.
’Et øhav i verdensklasse’. Det Sydfynske øhav skal være et turistmæssigt fyrtårn for moderne oplevelsesrejsende. Øhavet rummer masser af naturoplevelser og ikke mindst historie. Det er afgørende, at det kan formidles på den rigtige måde. Projektet skal udvikle 3-dages kulturtogter, der skal afsøge markedet for kulturrejser i Øhavet. Kulturarv og turisme skal samtænkes på en ny måde.
Boblen - et udendørs eksperimentaium
Tilsagn: 351.800 kr.
Ansøger vil skabe et bæredygtighedseksperimentarium, ’Boblen’, i tilknytning til Den selvforsynende landsby. Det skal være en interaktiv og eksperimenterende legeplads, hvor besøgende kan lege med og opleve bæredygtige løsninger. Der skal være halm-shelter til overnattende (fx lejrskoler og turister), muldtoilet, spildevandsrensning,. Der vil være arbejdsstationer, hvor man kan eksperimentere med sol, vind og vand. Selve demonstrationsområdet vil være gratis at besøge (man kan klare sig selv vha. skiltning og brugsanvisninger), men der vil kunne tilkøbes guide. Ansøger oplyser, at man allerede i dag modtager 500 besøgende årligt til rundvisninger i DSL og projektet ventes at øge dette antal betragteligt.
Mountainbikespor i Egebjerg bakker, Naturturisme
Tilsagn: 200.000 kr.
Ansøger vil med anlæggelsen af et attraktivt mountainbikespor på et privatejet skovareal (Hvidkilde Gods), skabe et rekreativt friluftaktivitet for lokale borgere, en attraktion af høj værdi, der kan tiltrække Speciel Interest Turister, understøtte strategi om at gøre øhavsområdet til Denmarks Oudoor Area nr. 1, være inspiratorer i forhold til nye modeller for samarbejde mellem lodsejere, foreninger og kommune. Ansøger påpeger, at mountainbiking er et aktivitetsform, der er vokset eksplosivt de senere år - der tales ligefrem om en ny folkesport. De største løb tiltrækker mange tusinde deltagere. På Sydfyn ses de samme tendenser - aktiviteten er taget op på efterskoler, højskoler og i cykelklubber. Det stiller krav til lokaliteter, der kan modsvare presset. Den stigende interesse skærper tillige forventninger om kvalitet. På Fyn er der kun et meget begrænset udbud og på Sydfyn findes der kun få egnede offentlige arealer (som også anvendes af mange andre brugere). Officielt er der kun et spor på Sydfyn - et kort et anlagt i Svanninge Bakker.
Da Capo
Tilsagn: 50.000 kr.
Ansøger er en lille forening (71 medlemmer), der arbejder for at kunne tilbyde ’børn og voksne æstetiske kulturelle fritidstilbud’. Foreningens største aktivitet er balletskolen Village Ballet, herudover er der gøglerskole og billedskole. Ansøger fremhæver, at man gerne vil være ambassadører, som eneste balletskole i området og man vil gerne løfte udstyrsniveauet, så man kan deltage i nationale og internationale stævner. Balletten tager ud til opvisninger og vil gerne øge antallet.