Refsvindinge Bryggeri

Erhvervsprojekter

Erhvervsprojekter, der har fået LAG-midler

Dyrkhaven.dk
Indstilling: 109.395 kr.

Ansøger vil skabe en online haveklub, der samler grundlæggende viden om havedyrkning, og serverer den online på en letforståelig og lettilgængelig måde. Målgruppen er ’nye’ havefolk –førstegangskøbere af hus med have, nye kolonihusejere eller en del af urban gardening trenden. Klubben vil dels have et gratis tilbud (fx blog, nyhedsbrev og e-bog) og derudover tilbyde 3 typer medlemskaber, der gradueres efter pris – lige fra uddybende haveartikler, over planteguides, til how-to-do videoer og meget mere. Ansøger er uddannet agronom inden for plantedyrkning og har taget mange kurser, der supplerer virksomheden godt. Hendes netværk er umiddelbart relevant. Ansøger oplyser, at der i dag ikke findes seriøse online medlemsklubber inden for havebrug med det samme koncept/produktkatalog

 AOF Center Fyn, Byens Gårdbutik.

Indstilling: 300.000 kr. Ansøger vil etablere den socialøkonomiske virksomhed Byens Gårdbutik i Vestergade i Svendborg (AOFs lokaler ud mod Vestergade). Butikken skal formidle lokalt producerede fødevarer samt budskaber og oplevelser i det kulinariske felt. Udover butik og formidling af oplevelser via fx Kulinarisk Sydfyn, vil man levere logistik- og serviceydelser inden for lokale fødevarer, økologi og bæredygtighed. Altså hente og udbringe fødevarer fra lokale producenter til gårdbutikken, lokale køkkener, spisesteder og andre salgssteder. Ansøger vil facilitere mødet mellem lokale producenter og deres publikum i samme ånd som Kulinarisk Sydfyn gør det - men hele året. Der vil være friske råvarer, fynske specialiteter, kolonial, køl og frys på hylderne. Medarbejderne i butikken deler ud af viden om produkterne og viser vejen til producenterne. Der tilbydes smagsprøver og aktuelle sæsonvarer og madtemaer præsenteres og i køkkenet klares madpakken og mødeforplejning på bestilling

Faaborg Amatørfiskerforening
Indstilling: 250.000 kr. Ansøger er en del af Øhavscentret. I Formidlingscentret kan man bl.a. gå på opdagelse under havets overflade, og se de fisk, man kan fange i Det Sydfynske Øhav. I det store akvarium er der 5.500 l. vand med forskellig havbund. I centrets åbningstid fortæller Faaborg Amatørfiskerforening om jolle- og garnfiskeriet i Øhavet, om gode fangster, og de regler man skal overholde, når man fisker. Det var også Øhavscentret der lancerede begrebet ’klap en fisk’. I centret kan man også møde havkajakklubben Malik, der bygger grønlænderkajakker og tillige Træskibsforeningen (dem med Havgassen). Amatørfiskerforeningen oplyser, at mange turister efterspørger muligheden for at komme ud at fiske, derfor ønsker foreningen at købe båd. Båden forventes at sejle turister i sommersæson og udlejes til fisketure i skuldersæson.

Krew-werk, Out of Season
Indstilling: 93.800 kr. Ansøger vil skabe festivalen ’Out of Season’, som skal være en festival for kunst og performance i det sydfynske øhav med Svendborg og Ærø som ankerpunkter. Kunsten skal primært udfoldes i naturen, mens performance-indslagene er indendørs. Der sigtes efter et højt internationalt niveau og også på en tilbagevendende turistattraktion. Festivalen afholdes i vinterhalvåret og vil dyrke områdets og årstidens rå skønhed. Festivalen ønsker inden for 3 – 5 år sig udvidet til også at omfatte Fåborg-Midtfyn og Langeland kommuner og forventningen er, at der på sigt vil skulle etableres et sekretariat i Svendborg, der skal bemandes. Der opereres med afledt turismeeffekt. Kulturbegivenheder skaber meromsætning hos spisesteder, hoteller, transport etc., der her også får mulighed for at sælge uden for sæson. Out of Season præsenterer i 2018 3 større stedspecifikke kunstværker og 3 – 4 performances. Der arbejdes på at etablere værker ved Egebjerg Bakker, på Skarø i en nedlagt butik og Ommelshoved på Ærø. Performances er bl.a. tiltænkt Egebjerg Mølle, ”Høkeren” og Skarø Kirke. Festivalen får et kulinarisk underprogram. Her forventes samarbejder med bl.a. Kulinarisk Sydfyn der inviteres til at etablere pop up-køkkener. Der vil blive samarbejdet med lokale aktører inden for kunst og turisme.

Petrussen Art
Indstilling: 94.000 kr. Mine værker skal give mennesker et minde om Grønland. Josefine Petrussen (efterkommer af Knud Petrussen), er en ung grønlandsk kunstner på 22 år, som har gennemført en 3-årig STU hos keramikeren Ivan Boytler. Hun vil nu gerne etablere sig som selvstændig kunstner og vil producere kunsthåndværk lavet af glas i motiver til det voksende grønlandske turistmarked. I juli 2017 er der allerede planlagt udstillinger i Grønland. Udover salg i Grønland, forventes Josefine også at sælge på diverse markeder i Danmark. Josefine får kompetent støtte af familie til at drive virksomheden. Målsætning på lang sigt er at kunne ansætte folk i produktionen.

Praksis Arkitekter
Indstilling: 300.000 kr. Ansøger vil udvide ’arbejdspladskvadratmeter’. Virksomheden har vokseværk og nuværende rammer er fuldt udnyttede. Man har i tilknytning til tegnestuen en fredet staldbygning, som ønskes anvendt til formålet. Ønsket er at kunne samle alle ansatte i afdelingen i Troense. Tegnestuen Praksis tog sit afsæt i skipperbyen Troense på Tåsinge for 11 år siden, I dag beskæftiger de 20 medarbejdere i Troense foruden 6 medarbejdere i København. Forventningen er at det øges yderligere.


Kaffe Lars

Indstilling: 300.000 kr.

Ansøger købte i 2014 det gamle Winthers Kaffe og har siden fået vendt virksomhedens røde bundlinje til begyndende vækst. Kaffe Lars vil gerne ekspandere yderligere og der er ikke plads i de nuværende lokaler i Brylle. Han ønsker derfor at flytte virksomheden.

Udover kaffeproduktion og salg af kvalitetskaffe til små og store virksomheder – både fx kontorer og cafeer ønsker ansøger at kunne tilbyde kaffesmagnings-events, lige fra korte besøg (fx af turister) til kurser (er en mangelvare på Fyn). Også skoleklasser inviteres inden for til en fortælling om fødevareproduktion, bæredygtighed og globale problemstillinger. Endelig skal der være showroom i lokalerne, ligesom de lokale inviteres ind. På sigt er planen også at skabe en egentlig café i tillæg til virksomheden.


The out of Bounds Challenge

Indstilling: 150.000 kr.

Der er en stor trend inden for ekstremløb. Det er en forholdsvis ny sport i Danmark, som har formået at placere sig i blandt toppen af voksende sportsgrene.Folk vil gerne udfordres fysisk mere ekstremt (ligesom også flere og flere vælger MTB i stedet for landevejscykling). Ansøger vil lave et udendørs forhindringsbane, The Out of Bounds Challenge, i et naturligt terræn med menneskeskabte forhindringer. Et løb for voksne på ca. 10 km. med 14 forhindringer og et for børn på ca. 2,5 km. med 7 forhindringer. Udover 4 store løbsarrangementer i løbet af året, vil der være mulighed for at institutioner, virksomheder mv. kan anvende faciliteterne. Løbene forventes at tiltrække 2.000 deltagere pr. løb fra Danmark alene, hertil deltagere fra udlandet.

Syltemae Camping

Indstilling: 108.435 kr.

Hos Syltemae Camping vil de bygge 3 tiny houses, som er små fine hytter på hjul til brug til udlejning i de lidt køligere måneder. Naturturister, der søger aktiviteter som fx dykning, vandring, cykling, havkajak og snorkling skal have forskellige overnatningsmuligheder. Tiny houses skal ses som en del af et bæredygtighedskoncept og som noget nyt på campingområdet på Sydfyn. Ideen er at skabe en feriemulighed, hvor det er muligt at udleve sine drømme om simple living - fra jord til bord og bæredygtig livsstil kan tegne vejen til nye ferieformer. Derudover søges der joller til udlejning. Syltemae Campingplads er økologisk funderet. Pladsen garanterer havudsigt til De Sydfynske Øer fra alle pladser og gæster kan ankomme i bil, kajak eller gående langs Øhavsstien.

Svendborg Cykeludlejning

Indstilling: 115.000 kr.

Cykeltutten Svendborg har overtaget Svendborg Cykeludlejning, og vil fra sommeren 2017 drive Svendborg Cykeludlejning som en socialøkonomisk virksomhed. Cykeltutten er oprettet og drevet af frivillige, og det har til formål at give flygtninge i Svendborg et sted at mødes og bygge cykler, som de derefter kan tage med hjem. Svendborg Cykeludlejning har tidligere været drevet af den lokale produktionsskole CSV. Den primære aktivitet er at udleje cykler til turister i Svendborg, enten direkte eller gennem samarbejdspartnere (fx hoteller, vandrehjem & campingpladser). Nye samarbejde er indtænkt med lokale turarrangører som Ruby Rejser og Ærøtours samt med Cyklistforbundet og Naturturisme om pakkeløsninger. Man er også med i den tværkommunale ordning Bike Friends, hvor virksomheden fungerer som lokal servicestation for cykelturister.

Nordic Story/Digital Bureauet

Nordic Story er idéen om at skabe en platform, der endnu ikke er set i Norden. En digital platform, der har til formål igennem egne filmproduktioner at fortælle ægte, troværdige og levende historier fra Norden.  Med afsæt og viden indenfor film og hvilke, der fungerer på de digitale medier, skal der produceres små korte film. Indtægter kommer gennem salg af indhold til virksomheder og via Youtube (man kan tjene penge med baggrund i antal seere). Markedet indenfor branding, markedsføring og nyheder er i rivende udvikling, og undersøgelser viser, at brugerne er meget selektive i, hvad de ønsker at se på de digitale platforme. Her får man en kombinationen af nyheder og samtidigt et produkt der er værdiskabende for de virksomheder, regioner, kommuner og foreninger, der bruger digitale platforme som youtube, FB, Instagram mv. Filmene kan være med branded indhold (filmbaserede reklamer), film sponsoreret af fx institutioner eller bare den gode historie

Saunahytten

Indstilling: 90.000 kr.

Ansøger henviser til de mobile saunavogne, man kan finde på stranden i Blokhus og vil tilsvarende bygge en mobil saunahytte til brug til udlejning til forskellige events. Den skal kunne stilles op på en lokation nogle timer, tændes op med brænde og så ellers bruges af de folk, som har lyst til at leje vognen - fx private, virksomheder, turister og andre interesserede. Saunahytten er en ombygget mandskabsvogn (6 meter lang) som er bygget op med en sauna i 2/3 dele af vognen, den sidste 1/3 del fungerer som en lille lounge.Ansøger ønsker tillige at udarbejde materiale til skoler, således at man anvende vognen til undervisning, ligesom der forventes et samarbejde med fx vinterbaderforeninger, der vil kunne leje vognen på favorable vilkår og i øvrigt samarbejder med hoteller om fx wellness-events.

Træskibsforeningen Faaborg

Indstilling: 150.000 kr.

Træskibsforeningen Faaborg har med engagerede medlemmers hjælp erhvervet det gode skib Havgassen af Faaborg. Skibet skal nu renoveres og indgå som en historisk sejlmulighed i sommerperioden mellem Faaborg og Øerne i Det Sydfynske Øhav. Turister, lokale og institutioner vil få mulighed for at sejle med. Foreningen vil i renovering og efterfølgende drift og vedligehold sikre, at historiske traditioner og håndværk bæres videre. Herigennem fremmes også forståelse for, at maritim kulturarv er en del af nutidens samfund og søfart. Havgassen er indkøbt og økonomien tilvejebragt ved fx salg af skibsbeviser.

 

Thaisen Hus

Indstilling: 250.000 kr.

Thaisen Hus vil optimere produktionsprocesser. Man vil kunne øge husets (og øvrige fynske producenters) produktion ved etablering af tappeanlæg. I det Fynske Frugt & Grønt køkken har man store kogekar, men tapning foregår pt. langsommeligt og manuelt. Peter Thaisen ønsker at automatisere processen (tapning, etikettering, påsætning af låg mv.). Det skaber bedre udnyttelse for både Thaisen Hus og andre brugere af stedet. Thaisen Hus står for al catering på Boltinggaard, han leverer til Heartland, Den Fynske Dyrskue m.fl. Coop har henvendt sig og Thaisen Ma’hus i Ringe er også ’afsætningskanal’. Målsætningen er at virksomheden inden for 3 år beskæftiger 12-13 fuldtidsmedarbejdere mod i dag 8.

 

Fyns Surfskole

Indstilling: 65.000 kr.

Der skal etableres mobil surfskole med undervisning i både windsurfing, kite og SUP.  Fyns Surfskole fremhæver Fyn som et godt område for især kite- og windsurfere og nybegyndere. Hvor Cold Hawaii er for trænede og eksperter, appellerer de fynske kyster bredt til surfere (og familier) på alle niveauer. Surf er en sport, der kan dyrkes også i ydersæson og ansøger forventer både at tiltrække turister, men også at kunne indgå aftaler med skoler/efterskoler og andre institutioner. Der har være positive løse samtaler med forskellige institutioner. Både kite- og windsurfing er populære sport i DK, men SUP (Stand up Paddle) er relativt nyt.  Projektet imødekommer de tanker, der er om at gøre Sydfyn/Fyn til outdoor area nr. 1 og underbygger LAG SØM strategi om at skabe kystnære aktiviteter.


Meet the Locals

Indstilling: 250.000 kr.

Der skal udvikles oplevelsespakker, herunder markedsføring og synliggørelse. Projektets grundelementer er udvikling af kvalitetspakkede ture af 5-7 dages varighed. Turene indeholder overnatning, forplejning og oplevelser. Indholdet på de enkelte dage skal også markedsføres og sælges som enkeltoplevelser. Turene er målrettet grupper af turister, fx selskaber i bus og grupper af cykelturister. Den primære målgruppe er udenlandske turister, men oplevelserne skal også kunne gennemføres for danske turister.


Naturfrisk

Indstilling: 200.000 kr.

Ansøger vil udvikle og levere en bæredygtig økologisk fadøl, som tappes på ditto engangsfustage. Ansøger hævder, at der er en skærpet efterspørgsel på produktet også uden for Danmarks grænser. Man vil installere en fustagefylder i virksomheden som både kan fylde engangsfustager og de traditionelle fustager. Ansøger har på markedet fundet engangsfustager i plast som er 100 % nedbrydeligt ved forbrænding, og det modsvarer dermed bryggeriets økologiske tilgang. Virksomheden deltager i Europas største fødevaremarked Anuga i oktober 2017 og forventer her at præsentere engangsfustager med økologisk kvalitetsøl.


Himves

Indstilling: 150.000 kr.

Anderslyst på Tåsinge producerer kirsebær, som hovedsageligt afsættes til de lokale supermarkeder. Ansøger oplyser, at det kun er kirsebær med stilke man sælge her. Ca. 40% af produktionen er kirsebær uden stilk, som hurtigt bliver dårlige og derfor ikke kan afsættes her. Ansøger fremhæver, at der allerede i dag findes mange kirsebærprodukter til det søde køkken og vil derfor udvikle nye produkter og udfordre det salte køkken. 


Den Fynske Spilfabrik

Indstilling: 360.000 kr.

Ansøger vil skabe en 3 årig spiluddannelse på højt niveau og meget gerne i Polymeren i Årslev.  Her vil der årligt kunne optages 20-40 studerende. Der tilknyttes et inkubationsmiljø med kontorpladser og mødelokaler, hvor både studerende og selvstændige inden for særligt de kreative erhverv, kommunikation, kunst og kultur skal tiltrækkes. Dette miljø skal understøtte oprettelse af nye virksomheder inden for især det oplevelsesøkonomiske område. Ligeledes vil man lave forskellige events - fx lan, der vil tiltrække mange. Ansøger ønsker at skabe et iværksættermiljø med den nyeste viden inden for computerspil for de bedste unge med spiltalenter og forventningen er, at det vil skabe vækst på hele Fyn.


Mosgaard Whisky

Indstilling: 303.000 kr.

Ansøger vil i en nedlagt landbrugsejendom etablere whiskydestilleri, gårdbutik og café. Her vil man i amerikansk vingårdsstil tilbyde økologiske produkter på et historisk landsted med udsigt til Storebælt og skotsk højlandskvæg. Foruden whisky satses der på udvikling af nye produkter. I gårdbutik og café skal man udover egne produkter kunne købe varer, der ’klæ’r’ whiskyen. Ansøger forventer ret hurtigt at have etableret en virksomhed, der allerede på år 3 beskæftiger 3 ansatte og fremhæver tillige øget omsætning hos lokale virksomheder, idet der tiltrækkes turister.


Seacamper.dk

Indstilling: 275.000 kr.

Ansøger vil etablere en både- udlejningsvirksomhed. Der er tale om speciel type fjordbåde. Bådene kan lejes uden duelighedsbevis, certifikat eller andet idet de overholder Søfartsstyrelsens regler herfor og er meget nemme at betjene. De er indrettet til 10 personer og desuden konstrueret og indrettet specielt til kystnær sejlads på lavt vand. Bådene er monteret med en GPS-sender således bådene kan følges på land. Bådene bliver hjemmehørende i Svendborg Havn og målgruppen er både danske og udenlandske turister. Ansøger fremhæver, at projektet skal ses i sammenhæng med de mange aktiviteter, der i forvejen igangsættes i det Sydfynske Øhav og at det er et unikt produkt. Det findes ikke i forvejen og da turister søger nye ferieformer vil der være efterspørgsel efter produktet og tillige afledt effekt i relation til de havne og småøer skibene anløber. Forventningen er, at der skabes mindst 1 arbejdsplads.


Filmproduktionsselskabet Goodwill

Tilsagn: 207.102 kr.

Vi vil producere vores egne spillefilm, co-producere andres og være med til at skabe et varigt filmmiljø på Fyn med faste arbejdspladser, sådan lyser visionen fra de erfarne og kompetente filmfolk: dokumentaristen Abbi Moreno og filminstruktør Jesper Quistgaard. De vil sammen etablere filmproduktionsselskab, der arbejder på flere ben:

  • Egenproduktion af spillefilm
  • Understøtte andre selskabers produktioner med produktionshjælp, klippefaciliteter mv.
    • Filmarbejderbureau, der tilbyder formidling (og udvikling) af arbejdskraft

Forventningen er 3 nye arbejdspladser.


Bureauet Nyborg

Tilsagn: 332.400 kr.

Ansøger vil øge kendskabet til netværket Kongens fadebur ved at styrke den visuelle identitet, der skal skabe genkendelighed indenfor oplevelser, events, produkter og website stærkt knyttet op ad Nyborg Slot og dermed branding af kvalitetsfødevarer med et historisk tvist.

Ansøger vil tillige styrke netværket med fælles initiativer inden for oplevelses- og produktudvikling og øge de enkelte medlemmers vækst ved etablering af fælles virtuel platform, hvor produkterne fra Kongens fadebur kan beskrives og sælges. Herudover skal hjemmesiden formidle oplevelser med fødevarer - fx information om middage på Nyborg Slot, foredrag, gårdbutikker mv. Ansøger forventer at kunne skabe op mod 2 arbejdspladser.


Digital Bureauet

ITilsagn: 127.439 kr.

Ansøger har i mange år drevet virksomheden Studie 3 i Kbh., han er hjemvendt til Svendborg og vil her også etablere sig med en afdeling af virksomheden. Studie 3 er et film-produktionsselskab, som producerer reklamefilm for virksomheder, uddannelsesinstitutioner, samt andre offentlige instanser. For at følge markedets trends og kundernes efterspørgsel, ønsker ansøger at transformere virksomheden til et digitalt full-service reklamebureau under navnet Digital Bureauet og tilbyde services som fx kommunikationsstrategier, social medier, visuel branding etc. Bureauet vil derudover udleje et fuldt professionelt setup (udstyr og/eller bemanding) til fx filmbranchen. Ansøger hævder, at det er vanskeligt at tiltrække ansøgere inden for området, hvis der ikke er muligheder for fastansættelser. Ved at udvikle virksomheden vil han kunne udbyde flere ydelser og få mulighed for at fastholde arbejdskraft. Forventningen er tillige, at der skabes mindst 1 arbejdsplads.

 

Galleri DGV

Tilsagn: 111.097 kr.

Ansøger vil vækste sit galleri via større udstillinger, der ellers ligger udenfor galleriets økonomiske formåen. Ønsket er at flere så herigennem får øje på galleriet både som besøgssted, men også som leverandør af større udsmykningsopgaver. Ambitionen er at tiltrække store markante kunstnere og kunstprojekter ind i galleriets portefølje - eksempler er Kathrine Ærtebjerg og Erik A. Frandsen. Projektet vil:

  • Udvikle ny (og ambitiøs) udstillingsplan og iværksættelse af første udstilling
  • Udvikle kommunikationsstrategi
  • Analysere kundegruppe
  • Målrette PR

Tanken er, at projektet ligeledes skal føre til, at Villa Tårnborg kommer til at fungere som en moderne pavillon. Et sted, hvor man tager på udflugt, oplever natur og kunst. Ansøger forventer at vækstplanen vil fastholde en medarbejder.


Stokkebye Vingård

Tilsagn: 269.040 kr.

Stokkebye Vingård ligger i Bovense og produktionen er siden opstarten i 2009 øget gradvist. Fokus har været på etablering af vinmark (økologisk), men man er nu klar til udvikling af vin (hvidvin, mousserende hvidvin (champagne) og portvin. Der har været salg af mindre produktioner til fynske gourmetrestauranter, herunder Lieffroy, Falsled, Rudolf Mathis og Sortebro Kro. Det salg ønsker man at øge, samtidig med at man vil åbne vingården for turister og andre interesserede. Målet er at producere noget af Danmarks bedste vin. Man ønsker at indrette et vinsmagningslokale og for at adskille sig fra andre vingårde vil man udvikle et ’vin og kaviar’-koncept. Ejer har en baggrund i restaurationsbranchen, er tidligere restaurantchef på Falsled og har været kok på både Michelin restauranter i Frankrig samt i Kongehuset. 


Fiskekurser.dk

Tilsagn: 135.874 kr.

Ansøger vil udvikle et nyt produkt: ’Fiskesafari i Det Sydfynske øhav’. Ansøger er i dag certificeret fiskeguide og vil tilbyde turister og lokale ture til normalt ’utilgængelige’ fiskeområder. Ansøger fremhæver, at det er højt eftertragtet blandt lystfiskere og der vil kunne leveres oplevelse i særklasse. Ansøger samarbejder i dag med en lang række virksomheder og foreninger inden for lystfiskeri. Der er indgået aftaler konkrete aftaler om samarbejde omkring oplevelses/overnatningspakke med flere aktører inden for fx naturturisme og hotelbranche. Se mere på fiskekurser.dk


Naturturisme

Tilsagn: 455.000 kr.

Det Sydfynske Øhav skal være kendt af nordtyske og danske sejlere som Østersøens sejlerområde nr. 1.

Både havnenes og farvandets kvaliteter gør denne vision realistisk.

De seneste års investeringer i nye havnefaciliteter har skabt gode faciliteter i hovedparten af havnene, og det særlige sejlerfarvand, i det beskyttede og varierede øhav, giver en os en stærk position i markedet. Øhavet kan tilbyde den uforstyrrede simple havn på småøen til købstadens havn midt i byen Ansøger angiver, at der de seneste 10 år har været faldende besøgstal og at de nordtyske havne opkvalificerer i øjeblikket. Projektet vil styrke og udvide samarbejdet mellem de sydfynske havne og modne et samarbejde også med Sønderborg og Kiel. Projektet arbejder med 3 indsatser:

  • Binde Øhavsområdet sammen - velkomstcenter med information om havn, øhavet og oplevelser i baglandet
  • Oplevelsesprodukter i baglandet - sejlere skal væk fra båden/havnen
  • Synlighed på det tyske marked - certificering og markedsføring

Målet er, at indsatsen skal skabe over 8000 flere overnatninger i de sydfynske havne og forventeligt 5 arbejdspladser.

 

Kulinarisk Sydfyn

Tilsagn: 280.000 kr.

Projektet henter sin inspiration fra magueritruten og ønsker tilsvarende at udvikle en smagsrute. Smagsoplevelser skal professionaliseres og gode historier om madens vej fra jord til bord skal formidles. Via en fysisk rute besøges producenter under én oplevelsestur. Ansøger fremhæver, at man vil kombinere naturmæssige kvaliteter i det sydfynske med stærke traditioner for fødevareproduktion og skabe et nyt kulinarisk oplevelsesprodukt målrettet turister. Konceptet består af dels skrevne, dels foto- og filmiske fortællinger og fysiske ruter, kort - alt samlet i en ’Coffee Table Book’. Hver producent/spisested, der indgår i smagsruten får sin egen film. Alle film skal dels præsentere producenten, dels områdets naturressourcer.  Smagsruterne er ikke pakkerejse i traditionel forstand, man sammensætter sin egen pakke. Ruterne skal markedsføres via professionelle rejseaktører. Ruterne skal integreres i Smagen-af-Danmark-appen. De deltagende producenter/spisesteder forpligter sig til at indgå i ruter og påtage sig værts- og formidlerrolle.


Nyborg Distillery

Tilsagn: 377.919 kr.

Ansøger vil i tilknytning til Nyborg Destillery (der pt. er under opførsel i de gamle DSB værksteder på havnen i Nyborg) etablere et serviceareal, der indeholder café, lounge og legehjørne. Det skal dels fungere som almindelig café, hvor man kan få øko-mad (fremstillet af lokale råvarer) og tillige kunne anvendes til fx større fester, mødregrupper, møder, private smage-arrangementer - både af destilleriets produkter, men også øl fra Ørbæk Bryggeri etc. Ansøger fremhæver, at cafeen bliver et dynamisk mødested og således gavner bokvalitet for området generelt. Forventningen er, at cafeen årligt tiltrækker 25.000 gæster og at mange gæster udover ’café-køb’ også køber produkter med hjem og tillige deltager i rundvisninger i destilleriet.


Kulinariske Kildegaarden

Tilsagn: 423.120 kr.

Ansøger vil udvikle sin B&B. Kildegaardens B&B åbnede i 2012 og har siden tiltrukket gæster fra ind- og udland (cykelferier, bondegårdsophold, luksusweekender og fiskere). Kildegaarden har sin egen vingård og er stort set selvforsynende med grøntsager. Forplejningen laves allerede nu af lokalt producerede fødevarer, der tænkes etableret besøg hos lokale producenter (når netværk er endeligt etableret), ligesom ønsket er at etablere gårdbutik, hvor man vil kunne købe produkterne. Med udviklingen vil man dels kunne tilbyde flere sengepladser (ekstra ferielejlighed - i dag er der faciliteters til 8 gæster, det udvides til 14), dels kunne udbyde kurser i fx lokal gastronomi, køkkenevents, teambuilding etc., idet en gammel hestestald omdannes til produktionskøkken (eventkøkken) med plads til 10 personer i køkkenarbejdsområdet og 25 til bespisning. Køkkenet skal også anvendes til gourmetcatering, det findes i dag ikke i området. I forlængelse af køkken laves gårdbutik. Ansøger fremhæver tillige, at Kildegaarden i forhold til lokalområdet vil tilbyde brug af gården til fællesarrangementer som æble-pressedag eller julearrangement.

 

Filmproduktion Fyn - Boltinggaard Gods

Tilsagn: 400.000 kr.

Ansøger vil gøre Boltinggaard til et omdrejningspunkt for filmproduktion på Fyn og udvikle herregården til et centralt sted for inspiration og formidling af film og TV ved at etablere et professionelt setup. Ansøger fortæller, at filmbranchen efterspørger en lokation, hvor der er mulighed for både at kunne bo, filme og efterbearbejde. I det gamle tørreri skal der laves filmstudie i andre bygninger indrettes værelser og kontorer. Man ønsker at tiltrække både egentlig filmproduktion, men også produktion af reklamefilm, musikvideoer og medierelaterede events, ligesom turister og lokale borgere får mulighed for at komme på rundvisning. Man vil tillige tilbyde unge manuskriptforfatterstuderende et refugium. LAG SØM støtter bare en lille del af det samlede koncept, nemlig etableringen af studie og tilhørende faciliteter.  


Bed&Breakfast guide

Tilsagn: 183.200 kr.

Ansøger udgiver landsdækkende B&B-guide i papirform og har en tilsvarende internetportal. Guiden er regionsopdelt og krydret med små gode historier fra de forskellige destinationer. Mere end 500 værter er repræsenteret og en del på Fyn. Ansøger fremhæver, at halvdelen typisk er beliggende i mindre samfund. Ansøger anslår at have 100.000 bookinger årligt på Fyn. Internetportalen havde i 2014 næsten 1.1 mio. visninger, heraf 150.000 på tysk og engelsk. For at imødekomme udviklingen og sikre fremgang ønsker ansøger dels at redesigne portal, dels at tilknytte en app. Guiden skal brandes også i vores nabolande. Guiden skal udvikles til også at kunne tilbyde pakketilbud med overnatning og oplevelser i lokalområderne. 


Videreudvikling af Skaarupøre Vingaard

Tilsagn: 141.000 kr.

Ansøgers er udover at være vinproducent at bidrage med oplevelsespakker til turister og understøtte og brande andre fødevarerelaterede oplevelser som fx Kulinarisk Sydfyn, Cittaslow og Smagen af Fyn. I gårdbutikken sælges således udover egne produkter også produkter fra fødevareproducenter under Smagen af Fyn. Ansøger har gennem det seneste år oplevet en stigende interesse for vingården: Mange besøgende, rundvisninger, turister fra ind- og udland og kurser. Den øgede efterspørgsel betyder, at vingården mangler plads/faciliteter. En bygning (tønde) indrettet til gårdbutik og lager skaber plads til bedre produktionsforhold. Med afsæt i områdets historie som en af Danmarks bedste æbleområder har vingården udvider sortimentet med produktion af ’æblechampagne’. Ansøger omlagde til økologi i 2012. 


Bønnelundgaard Ferie- og Lystfiskeri

Tilsagn: 140.000 kr.

Bønnelundgaard ligger smukt med udsigt over Helnæsbugten. Ansøger vil udvikle sin virksomhed, der pt. består af udlejning af værelser til især tyske lystfiskere. Tanken er at øge belægningsprocent og udvide til andre sæsoner.  Ansøger vil indgå samarbejde med nærliggende virksomheder og institutioner omkring udlejning af kajakker. Kajakkerne er særlige stabile og meget velegnede til fiskeri. Ansøger indgår i samarbejde med 3 lokale campingpladser, Fåborg Turistbureau og Fåborgegnens Efterskole. Også kokken fra Broholm Slot er interesseret i et samarbejde.